Despre noi
Ce reprezintă radiografia dentară şi la ce este utilizată?
Radiografia dentară reprezintă o imagine a dinţilor şi maxilarelor, obtinută prin expunerea la radiaţiile X.
Radiografia dentară este un examen complementar efectuat cu scopul de a identifica anumite detalii nedecelabile la examenul clinic, leziuni carioase în stadii incipiente, chisturi sau granuloame, fracturi ale dinților, fracturi ale maxilarelor, tumori, dinţi incluși etc.
Acesastă metodă conduce medicul stomatolog către un diagnostic mai precis, dar totodată ajută medicul să elaboreze un plan de tratament adecvat şi să verifice succesul tratamentului în toate etapele de lucru.
Ce este radiografia dentară digitală?
Aparatura digitală a înlocuit filmul radiologic clasic cu un senzor electronic. Imaginea recepționată de senzor este transmisă către un computer. Cu ajutorul unui soft specializat imaginea poate fi prelucrată până la cele mai mici detalii (contrast, luminozitate, zoom, claritate etc.) Imaginea obţinută este radiografia dentară digitală
Tehnologia CBCT
Deoarece Computer-ul Tomograf cu Fascicul Conic (CBCT) este un echipament radiologic la care investigatia se face cu pacientul in pozitia ortostatica (stand in picioare), acesta ofera informatii cu o acuratete mai mare pentru medicii dentisti.
Pozitionarea pacientului este aceeasi pentru toti pacientii in cazul Computer-ului Tomograf cu Fascicul Conic (CBCT). Mandibula pacientului este pozitionata pe suportul de barbie si fruntea este stabilizata fiind sprijinita pe un dispozitiv.
Se efectueaza scanarea si sectiunile sunt recompuse in cateva secunde intr-un singur volum cu ajutorul programului de imagistica.
Examinarea CBCT nu prezinta distorsiuni. Demonstreaza forma si dimensiunile la scara 1:1 a structurilor maxilarelor dumneavoastra si ofera masuratori exacte cu privire la inaltime, latime, grosime, atat de utile pentru pozitionarea corecta a implanturilor.
Densitatea osoasa poate fi exact masurata oferind un diagnostic diferential pretios in cazul patologiei oaselor maxilare. Totodata, stabilirea densitatii osului inainte de implantare ajuta medicul sa aleaga tehnica chirurgicala optima si implantul potrivit.
Doza de iradiere (atat pentru maxilar cat si pentru mandibula) la o expunere folosind Computer-ul Tomograf cu Fascicul Conic (CBCT) este intre 34 – 102 µSv, depinzand de durata si rezolutia scanarii.